Olej na pánvi nikdy nehaste vodou
Během vaření může nastat situace, kdy se vznítí olej nebo tuk na pánvi. Pro tyto případy je nutné si zapamatovat velmi důležitou poučku, že hořící olej nikdy nesmíme hasit vodou, neboť hrozí vážné popálení a rozšíření požáru!
Co se totiž stane, když bychom nalili vodu na hořící pánev? Teplota hořícího oleje je přes 300 °C. Voda nalitá do pánve se tedy začne okamžitě prudce vypařovat, přičemž mnohonásobně zvětší svůj objem (z jednoho litru vody vzniká přibližně 1700 litrů páry). Tato bouřlivá reakce vyvrhne do okolí obrovské množství hořících kapiček oleje, které mohou člověka vážně popálit a způsobit rozšíření požáru na další vybavení kuchyně.
Jak tedy správně postupovat? V prvé řadě je potřeba zachovat klid. Nejdříve vypněte sporák. Základem uhašení hořícího oleje je zamezení přístupu kyslíku. K tomu nám mohou posloužit běžné kuchyňské předměty, např.:
- přikrýt pánev navlhčenou utěrkou nebo ručníkem
- přiklopit pánev pokličkou
- zasypat olej sypkým materiálem (sůl, hlína z květináče, písek apod.)
Do větších profesionálních kuchyní pak doporučujeme pořídit speciální vybavení, např.:
- hasicí roušku nebo deku
- hasicí přístroj na hašení rostlinných a živočišných tuků (tzv. požáry třídy F)
Po uhašení pánve zkontrolujte, zda nedošlo k rozšíření požáru – zejména prohlédněte digestoř nad sporákem, která může obsahovat hořlavé mastnoty z vaření.
Na serveru Youtube lze najít plno ukázek, co se stane, když se budete snažit hasit olej na pánvi vodou. Jedno takové video přikládáme zde: